søndag 22. februar 2009

If I were a boy...

Musikkvideoen ”if I were a boy” er en musikkvideo som fasinerer meg. Man får en aha opplevelse på slutten av videoen, samtidig som en historie blir fortalt.

Det er RnB stjernen Beyonce Knowles som synger sangen, men Toby Gad og BC Jean som skrev sangen. Singlen er fra albumet ”I Am… Sasha Fierce. Som ble gitt ut i 2008. Denne sangen er laget for kvinner i alle aldere. Enhver kvinne, om man er 16 år eller 43 år vil kjenne seg igjen i teksten. Teksten handler om hvor enkelt menn tenker. At de ikke vurderer hendelser i like stor grad som kvinner. Samtidig som de ikke vet hvor mye det sårer og bli behandlet som ”the second choise”. Beyonce synger om hvordan hun hadde behandlet kvinner hvis hun var en mann. At hun hadde forstått dem, hørt på dem, elsket dem. Det avsluttes med: men du er bare en gutt, du forstår det ikke.

Musikkvideoen er regissert av Jaka Nava. Hele videoen starter med at Beyonce og hennes mann(i den videoen) sier ordene "intimacy", "honesty", og "commitment." Hver for seg. Så forsetter den med at Beyonce står opp, mannen hennes har laget frokost og kaffe til henne. Som hun kjapt tar med seg ut i politibilen til kollegaen. Man følger da Beyonce i en spennende dag, og merker at hun har et godt øye til sin kollega. Samtidig klippes det inn klipp hvor mannen hennes ser på smykker til henne og avslår avtaler for å være med henne. Beyonce gjør det stikk motsatte. Hun slår av mobilen når han ringer og har det gøy med venner, og denne kollegaen. Det kommer klart fram at det er hun som er sjefen i forholdet, og hun er ikke så interessert lenger. Så en dag er hun på en fest med denne kollegaen, og danser nokså tett med han. Så kom mannen hennes å så henne. De kjører hjem uten et ord, ikke et ord før de står ved soverommet. Der starter mannen en diskusjon, som Beyonce svarer: Hva så? Det er ikke sånn at jeg ligger med han? Det blir stille, man ser at de skifter roller. Beyonce forsetter: hæ? Mannen svarer: Hva så? Det er ikke sånn at jeg ligger med henne? Med det forandres historien helt. De bytter roller. Nå er det er han som kommer ned til frokosten hun har lagd og tar den med seg ut i politibilen. Det er en fortellende musikkvideo, som kommer med en ”aha” opplevelse på slutten.

I starten av sangen synger Beyonce: If I were a boy. Da ser man historien fra hennes øyne. Det er da hun spiller rollen som ”gutten”. Men så i slutten av sangen synger hun: But your just a boy. Og da blir synsblikket flyttet til at det er mannen som ”spiller” på hennes følelser. De bytter roller i slutten av sangen. Og da forstår man at det er han som ”spiller” på hennes følelser. Utenom det er hele videoen i svart og hvit. Det er også et symbol i at det er mann og kvinne.

Jeg syntes denne videoen er fantastisk. Jeg likte den første gang jeg så den, og har ennå ikke blitt lei den.

Kilder til tekst og bilde:
http://justjared.buzznet.com/2008/10/08/beyonce-if-i-were-a-boy-lyrics/
http://en.wikipedia.org/wiki/If_I_Were_a_Boy#Music_video
http://www.youtube.com/watch?v=BVTyLqkez6A

Ingen kommentarer: